Червен Истанбул

" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture; web-share" allowfullscreen>

   Турското кино също като много други може да е доста силно и продуктивно, като е достатъчно да споменем заглавия от калибъра на Дърветата умират прави. Сега е ред на Червен Истанбул да дойде трайно при нас, още повече, че световната му премиера стана факт още на 2-ри март. Това ни дава индикации, че филмът може би е представен и на територията на страната, а ако е така, е време да го гледаме. Ферзан Йозпетек ще ни потопи в един свят, в който има голяма вероятност да се познаем. Той е режисьор и сценарист на драмата, а в главните роли ще видим Серра Йълмъз и Халит Ергенч, а също така и Халюк Билгинер.

   Червен Истанбул е разказ за един филмов режисьор, който е роден и израснал в големия турски град, но сега живее в италианската столица Рим. Едно негово решение да посети отново родния си град след толкова години ще промени окончателно живота му, както и този на една жена. Без да подозират, двамата тръгват по едно и също време от Рим с един и същи самолет. Спомените на режисьора изведнъж се завръщат с пълна сила от момента в който стъпва на родна земя. Майка му изплува в съзнанието му като грижовна и вечно замислена жена, баща му пак е при него, въпреки че изчезва за десет години, баба му също.. Не на последно място, режисьорът ще си припомни и вкусът на неповторимото и единствено по рода си турско кафе.

Жанр: Драма филмиГледано: 126

Червен Истанбул